Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Hogyan készítsük el a gyógynövényteákat?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-06-05 kommentek : (0)

 

A leghasznosabb tea elkészítési mód, különösen akkor, ha egy gyógynövényteakeverékről van szó, az ún. felezési módszer.

Többnyire 3×2 dl teát szoktam rendelni naponta. Ezért némi veszteséggel számolva 8 dl vizet készítünk elő, melyhez kb. 1 púpos evőkanálnyi gyógynövénykeveréket ugyancsak előkészítünk.

A víz felét – tehát 4 dl-t – enyhén megmelegítjük (kb. 35 C°-ra) és beletesszük a teljes teakeveréket. Éjszakára állni hagyjuk. Reggel leszűrjük. A folyadékot megtartjuk egy teáskannában, a leszűrt teafüvet pedig beletesszük a víz másik felébe (tehát ugyancsak 4 dl-be) és így felforraljuk, majd rögtön lezárjuk. Állni hagyjuk 15 percet, leszűrjük. A teafüvet eldobjuk, míg a teát összeöntjük a reggel felfogott másik 4 dl fűáztatta vízzel. Igy kapunk egy olyan vizes kivonatot, melyben benne vannak azok a hatóanyagok, amelyek csak főzéssel, forrázással áznak ki, de azok is, amelyek áztatással már kijönnek, de a főzéstől tönkremennének. Előfordulhat ez a szituáció, ha pl. léguti hurut esetén illóolaj tartalmú kakukkfüvet és szalicilát tartalmú fűzfakérget keverünk össze. A kéreg csak főzéssel adja ki a hatóanyagot, míg a kakukkfű timolja a főzéstől elveszne, de az optimális hatáshoz a kettő együtt lenne szükséges. Ha ideje engedi, alkalmazza ezt az eljárást azonban minden teakeverék esetén.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?