Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Divertikulózis

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-06-07 kommentek : (1)

A divertikulózis betegség a vastagbél nyálkahártyájának kiboltosulása, kiöblösödése, belülről nézve mintegy kis fülkék, kamrák megnyílása a bél falán, kívülről nézve pedig kisebb nagyobb, szinte szőlőfürt szerű képletek létrejötte a bélfal külső oldalán. Nevezik ezeket a zsákokat gurdélynak is, melyek mérete a néhány milimétertől akár a 15-20 cm-es nagyságot is elérheti, száma pedig lehet nagyon sok, de lehet, hogy valakinek csak egy-egy van. Minden életkorban előfordul, a kor előrehaladtával egyre gyakoribb, 70 év felett szinte mindenkinek van az európai és észak-amerikai országokban, de szinte nem ismert Afrikában és Ázsiában.

Panaszt nem mindig okoz, de okozhat, főként fájdalmat, akár lázat, görcsöket, hasmenést, ritkán véres székletet. A fülkékben megrekedt béltartalom a pangás miatt begyulladhat, de ez főként már csak 50 év felett gyakori. A fülkék fala vékonyabb, mint a normális bélfal, ezért sérülékenyebbek, egészen súlyos esetben átszakadhatnak, ami életveszélyes állapotot hozhat létre. Minden hosszú ideig gyulladásos gurdély hajlamosabb a daganatos elfajulásra, ezért a divertikulózis állandó gyulladásokkal együtt daganatra való hajlamot jelenthet.

A kötőszövet gyengesége esetén gyakoribb. A kötőszövet gyengesége váltja ki az arcbőr ráncosodását, a mell és más testtájak formátlanná válását, sérvek keletkezését, de a divertikulózis betegséget is. Más vélemények szerint a bélizomzat rosthiányos táplálkozás miatti túlzott igénybevétele, majd görcse, később elgyengülése vezet a fal meggyengüléséhez. Mindenesetre a kialakuláshoz hozzájárul a helytelen, rosthiányos, ásványi anyaghiányos táplálkozás, vagyis a kevés növényi anyag, túl sok hús, tejtermék, és fehér lisztből készült élelmiszer fogyasztása, valamint a kevés folyadékbevitel. Ilyenkor pangás jön létre a bélben, lelassul a passzázs, az izomzat erőlködésétől túlnyomás alakul ki a bélben és ezt a bélfal már nem bírja ki. A hajlamot tovább növeli a rossz, salakanyagokat túlzott mértékben tartalmazó bélmillieu, a megváltozott bélflóra, ami végső soron újra a helytelen táplálkozás (túl sok állati húst és tejterméket, vagy túl sok édességet, alkoholt tartalmazó étrend) és a helytelen életmód következménye, de a túlzott stressz is szerepet játszhat benne. Kolonhidroterápiás gyakorlatunkból is tudjuk, hogy a lassú bélmozgás, a rossz fajta béltartalom sokszor megkövesedett lerakódásokat, megkeményedett ételmaradékokat tapaszthat a bél falára, ami akár évekig ott tanyázhat egy-egy fülkében és környezetében extrém módon elgyöngítheti a bélfalat.

A divertikulózis betegséget nehéz felfedezni, hiszen közvetlen bizonyítékot csak az úgynevezett kolonoszkópos (endoszkópos) vizsgálat, vagy a bariumos kontrasztanyagot itatós bélröntgen, vagy a CT és MR szolgáltathat. A betegség kezdeti években, évtizedekben sokszor tünetmentes. Klinikai tünetek megjelenése után is komoly vizsgálatok nélkül csak valószínűsíthető. Ha mégis már biztosan tudjuk, hogy a divertikulózis betegség fennáll, akkor mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a fülkék begyulladását, vagyis a divertikulitiszt. Életmód- és táplálkozásváltoztatás szükséges: növényi alapú, rostdús étrend, jelentősen megnövelt folyadékfogyasztás (napi 2-3 liter), gyógynövények, pszillium mag, lenmag, korpakészítmények, probiotikumok adása, esetleg a korai stádiumokban kolonhidroterápia. Legjobbak a hüvelyesek, mogyorók, káposztafélék. Az emberek többségének eleve rossz a bélflórája, de a kis fülkékben pangó béltartalomban még egy fokozattal rosszabb flóra tud elszaporodni, hiszen ott minden pang, alig cserélődik és ez – táplálkozási hibák fajtájától (sok hús, tejtermék, vagy sok édesség, alkohol) függően – a rothasztó, vagy erjesztő baktériumok paradicsoma.

A közhiedelemmel ellentétben a kolonhidroterápia nem jelent veszélyt a divertikulózis esetén, hiszen a kezelés során annyira kicsi a befelé csörgedező víz nyomása, hogy az csupán töredéke annak a nyomásnak, amelyet egy-egy székelési inger alatt a páciens saját izomzata a bélben létrehoz. A gurdélyok fizikális, öblítéses kitisztítása viszont azonnali enyhülést hoz a gyulladásban, a feszülésben, így a kínzó tünetekben. Méginkább segít, ha a kolonhidroterápia közben, vagy annak végeztével gyulladáscsökkentő gyógynövényes beöntést is kap a páciens, szükség esetén akár antibiotikumokkal. A megfelelő kezelést mindig orvos kell javasolja. A túlzottan nagy, állandóan vérző gurdély esetén például akár a műtét is indokolt lehet, az ún. konzervatív kezelések helyett.

A betegnek szüksége van rendszeres mozgásra, hiszen az tonizálja a beleket, salaktalanításra, hiszen az támogatja a gyógyulási folyamatokat. Szednie kell antioxidánsokat, gyulladáscsökkentő növényi szereket is. A divertikulózis betegség az egészségesen táplálkozó vegetáriusok bélfalában nem alakul ki.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Szigeti László 3 óra ago
2015-11-21

Tisztelt doktor úr!
 
A gasztroenterológus nálam divertikulitiszt diagnosztizált. A tünetek enyhék: tompa hasfájás, kitapintható és érzékeny szigma bél, székrekedés, a környező szovetekbe is átsugàrzó kóbor fájdalmak. 
Annak ellenére, hogy 47 éves vagyok, naponta 3 liter folyadékot iszom, minden reggel natur probiotikus joghurt és búzakorpa+magvak+aszalt szilva az első reggelim ( 1/2 6 körül), igyekszem heti 2-4 alkalommal 2-3 km-eket gyalogolni, és otthon minden nap fél órát tornászom. Kevés húst eszem, sok gyümölcsöt és lehetőleg minden étkezéshez valami nyers zöldséget ( reggel paprikát, paradicsomot, savanyú káposztát, ebédhez salátákat). Ennek ellenére nem gyakori a mindennapos széklet, akkor is elég massziv, tömör állagú.
Kérem, ha válaszában ki tudna rá térni, milyen diétával tudnék még többet tenni a divertikulitisz mérséklésére.
Köszönöm.
Üdvözlettel:
Szigeti László

Válasz

Vélemény, hozzászólás?