Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Fruktozintolerancia teszt

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-06-07 kommentek : (1)

A fruktóz malabszorpció (DFI) nagyon hasonlít a genetikusan öröklődő súlyosabb laktóz-intoleranciára (HFI). A táplálékkal felvett gyümölcscukor nem szívódik fel teljesen a vékonybélből és továbbszállítódik a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok fermentálják (megerjesztik). A fruktóz malabszorpció oka a szállítófehérje hiánya, vagy csökkent működése, vagy bizonyos baktériumok túlszaporodása, tehát bélflórazavar.

A fruktóz felszívódási zavar következményeként a belekben lévő, nagy mennyiségű gyümölcscukor gyorsan erjedésnek indul, amelyből a bélbaktériumok hatására savak és gázok, elsősorban a hidrogén és a szén-dioxid szabadul fel. Ezek a gázok okozzák a haspuffadást és a hasi görcsöket. A bélben felszaporodó, bontatlan cukormolekulák vizet kötnek meg. Ezáltal a széklet állaga hígabbá válik, mennyisége jelentősen megemelkedik, ami hasmenést okoz. A bélben lévő bifidobaktériumok a fruktóz lebontása során hangysavat és rövid szénláncú zsírsavakat is termelnek. A túlzott hangyasav és zsírsav termelés irritálhatja a bél nyálkahártyáját, gyulladást okozhat, amely következtében gyakori tünet a visszatérő, görcsös hasi fájdalom. A felszívódási zavar és az emésztőrendszeri tünetek miatt előfordulhat fáradtság, levertség, koncentrálási zavar, de gyakran megfigyelhető anaemia (vérszegénység), körömtöredezettség, száraz bőr, késői szövődményként pedig osteoporosis is.

A H2 kilégzési teszt teljesen fájdalmatlan vizsgálat, amely már egész kicsi gyermekeknél is kivitelezhető.
A vizsgálatot mindig éhgyomorra, reggel végzik (12 órás éhezés után). A vizsgálat előtti napon a gyermek nem fogyaszthat gyümölcsöt, hüvelyeseket.  A vizsgálat „álpozitív” eredményt adhat ha a vizsgálat időpontjában hasmenés, láz, felső légúti hurut zajlik. Nem javasolt a vizsgálat elvégzése gyomor-és bélmozgást befolyásoló gyógyszerek aktuális szedése, valamint 1 hónapon belüli antibiotikus kezelés esetén sem.
Minden kilégzési teszt első lépése, hogy egy éjszakás éhezést követően megmérjük az alapállapotban kilélegzett  H2 mennyiségét. Ezt követően a gyermeknek fruktózt tartalmazó folyadékot kell innia, (fruktóz felszívódási zavar gyanúja esetén) melynek elfogyasztása után 3 órán keresztül, 30 percenként mérjük a kilélegzett levegő H2 mennyiségét.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Boros Jozsef 4 óra ago
2023-09-30

A győri háztartasi keksz tartalmaz fruktozt????

Válasz

Vélemény, hozzászólás?