Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Gyakori a fehérvérsejtszám csökkenése

Nyomtatás Szerző : dátum : 2023-08-14 kommentek : (0)

Egyre több betegem panaszkodik a fehérvérsejtszám tartós csökkenésére, ami látszólag jelentéktelen eltérésnek látszik, mégis az idő előrehaladtával jó közérzetünk első megrontója lehet. Egyikük – aki egyébként orvos – például ezt mondta:

„2007 tájékán mellrák és azt követő kemoterápia miatt nagyon lecsökkent a fehérvérsejtszámom. Hullik a hajam, törik a körmöm. Fertőzések ellen teljesen védtelen vagyok. Nagyon gyakorivá váltak a húgyúti fertőzések. Körömgomba jelentkezett, clavus alakult ki a talpamon.”

Egy másik páciensem a következőképp nyilatkozott:

„Hosszú ideje vizsgálják, hogy mi lehet az oka a tartós fehérvérsejtszám-csökkenésemnek és nem tudják megfejteni. Harmincas éveimben, sportos, egészséges életmód mellett nem nagyon értem, mi okozza, hogy ennyire gyakran betegszem meg.”

A mai élettempó, gyógyszerek, élelmiszer-adalékanyagok, oltások mellett egyre gyakoribb, hogy a fehérvérsejtek képződése sérülést szenved. Már az sem jó, ha mindig a normális tartomány alsó részén van a sejtek száma, de ha alatta és tartósan, az veszélyes, hiszen az immunműködésünk alapja a fehérvérsejtek egészsége.

A Természetgyógyász magazin 2023 augusztusi száma

Gombás és bakteriális betegségek például az úgynevezett falósejtek, granulociták csökkenésekor hatalmasodnak el. A limfociták fogyása pedig elsősorban a vírusos megbetegedéseket támogatja. A basofil sejtek csökkenése sokszor összefügg krónikus allergiás gyulladásokkal.

Most nem a súlyos fehérvérsejthiányt okozó csontvelőbetegségekkel, daganatos betegségekkel és az azokra adott kemoterápia mellékhatásaival foglalkozom, hanem az ennél sokkal enyhébb, többeket érintő, hosszú távon mégis leépülést okozó fehérvérsejt-csökkenéssel.

Nagyon fontos a bél baktériumflórájának formálása.

Sokszor a rossz arányban megrekedt flóra az oka ennek a jelenségnek, ami mögött táplálkozási hibák is állhatnak. Növényi, nem manipulált étrend, salaktalanító kúrák képesek megújítani a vérképzést is.

Orvosi kezelések közül a vitamininfúziók, az erőteljes növényi és bakteriális immunerősítők injekciós alkalmazása (Echinacea, Sanum bakteriális izopátiás szerek), sajátvér-kezelés, szérumkészítmények segíthetnek. Szedjünk szájon keresztül is vitaminokat: B12, C, folsav, valamint vasat is –

még jobb, ha ezeket infúzióban vagy injekcióban kapjuk, kiküszöbölve ezáltal a rossz felszívódás hátrányát.

Vannak hasznos gyógynövények is, mint a réti füzény, a picao preto, a fokhagyma, a levendula, a teafaolaj, a noni. Étkezésünkben részesítsük előnyben az enzimeket tartalmazó gyümölcsöket, mint papaja, mangó, ananász. Természetesen ki kell küszöbölni minden felismerhető életmódhibát, mint alkoholfogyasztás, drog, túlsúly, kialvatlanság stb. Törekedjünk a mozgás fokozására, heti legalább 4 edzéssel.

Megjelent a Természetgyógyász magazin 2023 augusztusi számában

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?