Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Jobb egycsapásra felhagyni a dohányzással

Nyomtatás Szerző : dátum : 2016-05-15 kommentek : (0)

A dohányzással felhagyni azonnal, kisebb a visszaszokás esélye, mintha a dohányos a fokozatosan, egyre kevesebb cigaretta elszívásával válik meg a nikotintól.

Egy új vizsgálat megfigyelései szerint azok, akik egyik pillanatról a másikra hagyják abba a dohányzást, nagyobb arányban maradnak absztinensek 4 hét, illetve 6 hónap múltán is, mint azok, akik fokozatosan leszoknak le a cigarettáról. Az eredményeket Dr. Nicola Lindson-Hawley (University of Oxford, Egyesült Királyság) munkacsoportja az Annals of Internal Medicine folyóiratban jelentették meg 2016. március 15.-én.

A kutatás

dohanyzaskaroshatasai_drtamasiA  kutatók szerint bár a fokozatos leszokás révén valószínűleg több ember képes megválni szenvedélyétől, de a dohányzás hirtelen abbahagyása hatásosabb módszernek tűnik. Vizsgálatukhoz 31 rendelőből találomra kiválasztottak 355 olyan személyt, akik egyik pillanatról a másikra hagytak fel a dohányzással, és 342 olyan személyt, akik fokozatosan kívántak leszokni. A fokozatosan leszokók az első héten 50%-kal, a második héten további 25%-kal csökkentették az adagot. Mindkét csoport betegei az orvosi rendelőkben dolgozó nővérektől kaptak támogatást, és mindkét csoportban nikotin-tapaszokat alkalmaztak az abbahagyás előtt és után is. Az azonnali megszakítást választóknál az addikció abbahagyásának nehézségei fokozottan jelentkeztek, de fokozatos leszokást választóknál is szükség volt a betegek kívánsága szerinti, rövid hatású nikotin pótlásra.

A résztvevőket rendszeresen ellenőrizték, felmérték a még dohányzókat, mérték a nyál cotinin-tartalmát és a kilélegzett szénmonoxid mennyiséget. Az elvonási tüneteket a Mood and Physical Symptoms Scale nevű skálával mérték, és rendszeresen monitorozták az esetleges nikotin túladagolást a két hetes nikotinpótlás során.

A negyedik héten az azonnali megszakítást választók 49,0%-a (95%CI 43,8%-54,2%), míg a fokozatos leszokást választók csak 39,2%-a (95%CI 34,0%-44,4%) mondhatta el magáról, hogy absztinens (igazítatlan relatív kockázat /RR/: 0,80, 90%CI: 0,68-0,96).

Hat hónappal a vizsgálat megkezdése után az azonnali leszokást választók között 22,0% volt az absztinensek aránya (95%CI 18,0%-26,6%), míg a fokozatos leszokást választóknál ez az arány csak 15,5% -nak adódott (95%CI 12,0%-19,7%). A tanulmány szerzői ugyanakkor megjegyezték, hogy ha a két csoport tagjait a stratifikáció idején vizsgáljuk, akkor az eredetileg fokozatos leszokást választók 38,3%-ban, az azonnali leszokást választók 52,2%-a absztinens maradt – függetlenül attól, hogy végül melyik csoportba került (P=0,007).

Következtetés

Egyértelműen megállapítható tehát, hogy a dohányzás azonnali abbahagyása rövid és hosszú távon egyaránt kedvezőbb eredményekkel jár. A betegek egyaránt jól fogadták a viselkedési tanácsadást, a nikotinpótlást, és az esetleg szükséges gyógyszerelést jól viselték.

Mi a helyzet Magyarországon?

nemdohanyzas_drtamasiFriss hazai adatok szerint a magyar felnőtt lakosság 29%-a dohányzik, ennek megfelelően Európában csak Litvániában, Lettországban és Romániában magasabb a dohányzással összefüggő betegségekben bekövetkező halálozás aránya, mint nálunk.  Magyarországon évente kb. 35 000-en halnak meg aktív, vagy passzív dohányzás következtében. A magyar nők egynegyede, a férfiak egyharmada rendszeresen dohányzik, és bár a férfi dohányosok száma valamicskét csökkent, a nők körében az utóbbi években kissé nőtt a dohányosok száma.

Forrás: www.otszonline.hu

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?