Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Mi az a krónikus fáradtság szindróma?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2023-09-21 kommentek : (0)

Doktor úr, kérem, segítsen! Fél éve rendkívüli fáradékonyságom van, amire a háziorvosom nem ad semmilyen megoldást. Múlt év novemberében hasfájós voltam, amit hányás és hasmenés követett. Ekkor gyomortükrözést végeztek rajtam és gyógyszert kaptam, amitől a tünetek elmúltak, de fáradékonyság jelent meg és azóta is tart. Élni sincs kedvem. Már pszichológushoz is járok, de nem érzem, hogy tudna segíteni. Pro- és prebiotikumokat, immunerősítőket szedek, diétáztam, amitől kicsit javult is az állapot, de amióta abbahagytam, visszatért az összes tünetem. Nem vagyok oltva. Aggódom, hogy talán daganatom van.

Kedves Hölgyem! Ön egy olyan tünetcsoportról kérdez, amelynek rengeteg oka lehet, és szinte biztos, hogy csak akkor tudunk majd valóban eredményesek lenni, ha felkeres.

A mai orvoslás néhány éve mint önálló kórképről beszél a krónikus fáradtság szindrómáról (CFS, vagyis Cronic Fatigue Syndromnak nevezi).

Ez azt jelenti, hogy nem csupán az intenzív munkától vagy fizikai aktivitástól való elfáradásról vagy egyszerűen aluszékonyságról van szó, hanem ténylegesen az ébredéstől a lefekvésig húzódó, nem csillapodó fáradékonyság, energiahiány, kedvetlenség keseríti a beteg életét, és ennek a vizsgálatok semmilyen látható okát nem derítik fel. Mondhatnánk azt is, hogy a mai orvoslás szerint minden olyan fáradékonysággal járó állapot CFS, aminek nem találják az okát. Mégis az okot azért keresni kell.

Közreműködhet a vérszegénység, a pajzsmirigy alulműködése, a rejtett cukorbetegség, bármilyen szívbetegség, az alvási apnoe (mivel az éjjeli levegővétel leállása észrevétlenül mindig felébreszti a pácienst és emiatt fáradtan ébred reggel), a fibromialgia, a depresszió, a rejtett húgyúti gyulladások és sok más rejtett betegség.

A leggyakoribb okok azonban az életmóddal függnek össze, amelyet labor- és képalkotó vizsgálatok nem tudnak felderíteni.

Ha például nem alszik eleget, vagy nem jó minőségben alszik bármi zaj, fény, stressz miatt. Ha nem jó étkezési szokásai vannak (pl. este későn és megerőltető módon vacsorázik, olyan ételeket fogyaszt, amelyekre érzékeny, vagy ha egyszerűen túl keveset eszik), ha túl sokat kávézik, vagy túl kevés vizet (folyadékot) iszik és így vízhiányos állapot (dehidráció) jön létre. Sokan, akiknek nem az a típusa, nagyon nehezen viselik a több műszakos munkarendet, amikor az alvás ritmusa nem biológiai. Lehet köze a manapság extrém mértékben sulykolt járványveszélynek is, amely miatt sokan krónikus félelmi állapotba kerülnek. A bélrendszer működése, baktériumflórája kiemelt jelentőségű a tünetek szempontjából, és ezt csupán a pro- és prebiotikumok nem kellően átgondolt kiválasztása és dózisa nem tudja megfordítani.

A javaslatom a következő: ha már valóban minden lehetséges belgyógyászati okot kizártak, akkor hozzáértő szakemberrel beszélje át az életmódját. Tárják fel a lehetséges hiányosságokat, és próbálja azokat orvosolni. Nem kell örökké olyan életmódot éljen, ami önnek nem testhez álló, de egy 2-3 hónapos próbát mindenképp megér, hogy kiderítse a fáradtsága okát. Tegyen belső szabályzását megrengető változtatást, mint böjtölés (amennyit a testsúlya megenged), infúziós vitaminkezelés, önismereti tréning, rendszeres mozgás elindítása, emésztőrendszeri tisztítás például kolon-hidroterápiával vagy úgynevezett shanka praksalana nevű tisztító gyakorlattal (amikor a teljes emésztőrendszert átmossuk jógagyakorlatozás közben), teljes panchakarma az ájurvéda eszköztárából.

Ezek olyan eljárások, amelyek erőteljesen arra késztetik a szervezetet, hogy újratervezzen és a régi sémákat elengedje.

Közben állandóan figyelnie kell magára. Biztos, hogy nehézségként éli meg a kedvetlenséget, így ezekhez is nehezen fogna hozzá, de ez szinte minden terápia esetén így van: mindig van egy kezdeti nehéz fázis, ami annak végzésével egyre gyorsuló ütemben megszűnik. Erről a témáról még sokat lehetne beszélni és írni, de talán a leírtak elegendőek ahhoz, hogy elinduljon, továbblépjen. Sok sikert a gyógyuláshoz!

Megjelent a Természetgyógyász Magazin 2021 októberi számában.

Cikk nyomtatása

godeny.jonatan

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?