Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Salaktalanítani szeretnék fogyókúra nélkülválaszol

Nyomtatás Szerző : dátum : 2019-05-20 kommentek : (0)

Tisztelt Doktor úr!

Azt olvastam, hogy a salaktalanítás fontos, mert a salakanyagok akadályozzák a test normális működését. Valóban tele vagyok különböző tünetekkel: reggeli garatcsorgás, gyakori légúti hurut, hajhullás, fáradékonyság, és vérnyomáscsökkentő gyógyszert is kell szedjek. Úgy tudom, hogy ezek a tünetek salaktalanítással javíthatók. Voltam az ön egyik előadásán, ahol elmondta, hogy a leghatékonyabb salaktalanítási mód a böjtkúra, ugyanakkor azt is mondta, hogy ha valakinek nincs súlyfeleslege, akkor nem javasolja a böjtölést. Én 176 cm vagyok és 68 kg. Nem szeretnék fogyni, de salaktalanítani igen. Mi a megoldás? Vékony emberek számára van valami tea vagy gyógyszer, amivel hasonló eredményt érhetnék el, vagy mégis jobb, ha valaki túlsúlyos, mert ő képes salaktalanítani?

Kedves Hölgyem!

A természet nem úgy rendezte el a világot, hogy kövérek kell legyünk akkor, ha egészségesek akarunk maradni. Épp ellenkezőleg, meggyőződésem, hogy minden dekagramm felesleges súly rontja az egészségben maradási esélyeinket. A természet logikus, abban mindenre van megoldás, mint egy megvásárolt társasjáték használati útmutatójában is. Ha a salaktalanítás fontos, akkor kell tudjanak a vékony testalkatúak is salaktalanítani.

Nézzük tehát, hogy ön hogyan szabadulhat meg az egyébként túlsúlyosokra jellemző tünetektől:

A hosszabb böjtkúra valóban tilos annak, akiknek nincs testsúlytartaléka. Ugyanakkor az életmódváltás, az új diéta bevezetése kezdetén az ilyen személyek is böjtölhetnek 1-3 napot, ettől nem csökken tartósan a testsúly, viszont elindul a kedvező változás az emésztőrendszerben, ami már magában segítheti a salaktalanítást. Az egyik legjobb salaktalanító módszer az ájurvédikus pancsakarma, amely nem csupán kalóriamegvonás, hanem embertípusonként komplex módon segít a salakanyagok kiűzésében.

Ajurvédikus kezelések – pancsakarma

Ezt az eljárást jó szakember vezetésével végezni, mint ahogyan az igazán hatékony böjtkúrát is jó, ha orvos vezeti. Ahhoz, hogy az egyébként kevés zsírlerakódással rendelkező személy fellazítsa a felesleges raktárait, szükséges a test belső és külső olajozása. Ez azt jelenti, hogy belsőleg naponta 1 teáskanál meleg olívaolajat vagy meleg ghí-t (tisztított vajat) fogyasztunk két héten keresztül, majd annak bevétele után egy pohár meleg vagy inkább forró vizet iszunk. Egy hét után szükséges különböző típusú beöntések alkalmazása: ún. olajos kis bhasti, vizes vagy vizes olajos nagy bhasti, kolon-hidro-terápia, kolon-immunstimulációs terápia (gyógynövényekkel és egyéb természetes gyógyszerekkel végzett vastagbélöblítés).

Masszázsok

Ezen belső kezelésekkel egyidejűleg külső meleg, olajos masszázsokat, ún. abhyanga kezeléseket végzünk, és ez az ún. cutiviscerális reflexeken keresztül indítja be a nagyobb mértékű kiválasztást. Egyidejűleg szükséges lehet gyógynövényteák alkalmazása, mint pl. kökényvirág, gyermekláncfű, nyírfalevél, bodzavirág, édesgyökér. A salaktalanító kúra alatt speciális jógagyakorlatsort végzünk, hogy ez is előmozdítsa a kiválasztást. Az étrend növényi, fűszeres, kedvünkre való. Az említett garatcsorgást az ájurvédikus nasya szünteti a legjobban. Bizonyos salakanyagok miatti hasi panaszokat epehajtó kúrával, idegi zavarokat Shrott-kúrával vagy Kneipp-féle pakolásokkal javíthatjuk.

Salaktalanítások

Minden izzasztás salaktalanít, különösen a finn szauna, infraszauna, az ájurvédikus svedana, az izzadáshoz vezető testmozgás. Bizonyos embertípus esetén a szelíd hashajtás lehet eredményes, mint ahogyan a légzőgyakorlatok, valamint a gyógynövényes vízhajtás is csökkenti a testünk működéseit blokkoló felesleges anyagok mennyiségét. Mindig gondoljon arra, hogy enyhe salaktalanítást sok egyszerű módszerrel el lehet érni otthon egyedül is, de egy hatékony életmódváltást, gyógyító salaktalanítást helyesebb tapasztalt szakember tanácsait követve elvégezni, hiszen pl. a vérnyomás csökkentő gyógyszerei is csak így, orvosi tanács alapján hagyhatók el.

 

Forrás: Természetgyógyász magazin – orvos válaszol rovat

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?