Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Vitaminpótlás orvosi dilemmái

Nyomtatás Szerző : dátum : 2017-01-25 kommentek : (0)

Mindenki tudja, hogy a vitaminok az élethez feltétlenül szükségesek és azt is, hogy ezeket az anyagokat a szervezetünk nem tudja előállítani. Csak úgy, mint az ásványokat és nyomelemeket sem. A vitamin pótlása újra és újra felvetődik és a világon a lakosság óriási összegeket költ erre. Seregnyi irodalma van annak, hogy az egyes vitaminok, ásványok, nyomelemek, mely betegségek megelőzéséhez, gyógyításához feltétlenül szükségesek. Tudjuk, hogy a vitaminhiány nem anekdóta, hanem a mindennapi életünk része és egyre gyakoribb. Ennek oka a mai ember életmódjában, élelmiszerei előállításában keresendők.

Mikor is kellenek a vitaminok?

A test vitaminszintjének korrekt mérése nem egyszerű, hiszen amit mérni tudunk, az a vérben levő ásványok és vitaminok szintje, ugyanakkor ami valójában számít, az az, ami a sejtekbe vándorol és ott megtalálható. Ez nem azonos a vérben levő értékekkel, ezekre sokszor csak indirekt módon tudunk következtetni és ez a bizonytalanság már megadja a vitaminpótlás téma felütését, hiszen bár nagyon sokan és sokat használnak vitaminokat, biztos nyomon követés és „tól-ig” indikáció nem létezik. Sokat tehet az orvos rutinja és tapasztalata. Sajnos a vérbeni szintek mérése sem rutinszerű, az sem az, amit például az alapvető betegbiztosítás bármely országban (így hazánkban is) finanszíroz.

foodiesfeed.com_holding-lettuce-in-grocery-store

Azt is tudjuk, hogy a mezőgazdasági termelés silányodása révén az élelmiszereink egyre kevesebb hasznos anyagot, ásványt, nyomelemet és vitamint tartalmaznak. Készültek olyan hazai felmérések is pl. a Gödöllői Egyetemen, melyek azt bizonyítják, hogy az utóbbi 20 évben, az élelmiszerek hasznos beltartalma 60-20%-ára esett vissza (!!!!). Azt is tudjuk, hogy az emésztőrendszer nyálkahártyájának egészsége, az azon elhelyezkedő bélflóra mikroorganizmusai nagyban befolyásolják a vitaminok és ásványok felszívódását. Sajnos ez a mai konzervatív medicinában még nem kap kellő figyelmet, bár számtalan közlemény hangsúlyozza, hogy rendkívül nagy szerepe van a patológia – tehát a megbetegedési folyamat – megindulásában. A vitaminok szakszerű és eredményes pótlása tehát a mai életünk, egészségben maradásunk egyik fontos sarokköve. Sajnos a vitaminok terápiás felhasználásának kutatása gyerekcipőben jár, talán sok gyógyszergyárnak nem is szolgálja feltétlenül érdekét bizonygatni, hogy betegségek megelőzhetők kellő vitaminellátottság biztosításával.

A szájon keresztül szedett vitaminok és ásványok felszívódása nagyon csekély hatékonyságú. Egyes vizsgálati eredmények szerint kevesebb, mint 10%.

A hatóanyagok alkalmazási módja és azok hasznosulása

Módszer                                                                                       Ráta

foodiesfeed.com_red-apples-with-other-red-fruit

tabletta                                                                                         10%

kapszula                                                                                       20%

transzdermális bőrtapasz                                                             45%

szublingualis cseppek                                                                  50%

izomba injekció                                                                             90%

intraorális (szájba) spray                                                              95%

vénás alkalmazás (pl. infúzió)                                                    100%

Az infúziós alkalmazás a leghatékonyabb alkalmazási mód, ami azt jelenti, hogy a beadott vitaminmennyiség teljes mennyisége hasznosul, ezen túl pedig csak infúziós formában hozható létre az ún megadózisú vitamin adás, vagyis az épp élettanilag szükséges mennyiség többszörösének beadása, amely a folyton ürülő vitaminmennyiség beállított szintjét a betegség megnövekedett igényéhez képest a szükséges mértékben megemelheti.  A felszívódás hatékonyságában nem sokkal marad el az izomba történő injekció sem. Ez fontos, hiszen vannak vitaminok, melyek nem adhatók be infúzióban, mint pl. a D vitamin, ugyanakkor nagyon gyakori a hiánya. A szájon keresztüli alkalmazás esetén a leghatékonyabb a spray formájú vitamin bevitel. Ennek korlátja a mennyiség, valamint az, hogy mely anyagok esetén fejlesztettek sprays kiszerelést.

C-vitamin

A vitaminok közül a C-vitamin infúziós beadása a legismertebb. Miért is érdemes infúzióban megkapni a C vitamint? A C-vitamin az egyik legismertebb antioxidáns, vízben oldódó vitamin, naponta szükséges felvenni és naponta kiürül a szervezetből. A lebomlása, kiürülése a vesén keresztül történik, kicsit úgy, mintha egy túlfolyó csap lenne beállítva a tartályon (testünk anyagcseréjén). Ha elér a C-vitamin egy bizonyos szintet, akkor minden további lassan felszívódott C vitamint (tehát a bélből normálisan felszívódót) kiüríti a szervezet. Sajnos az

  • akut és krónikus gyulladások
  • fertőzések
  • műtétek után
  • kimerítő stressz
  • izületi betegségek
  • dohányzás
  • súlyos betegségek pl. daganat

következtében nem hogy a standard szintet nem éri el a szervezet C-vitamin szintje, hanem jóval az alá kerül az extrém felhasználás miatt. Ilyenkor az egyetlen lehetőség, hogy kikerülve a többnyire gyenge emésztőrendszeri felszívódást infúzióban hirtelen nagyobb mennyiséget adunk be. Igy jóval a standard szint fölé kerülhet a vér és a sejtekben mérhető C-vitamin, más vitaminok és ásványok koncentrációja.

A vitaminpótlás terápiás alkalmazása

infúzió

A C vitamint a sebgyógyulás, az immunműködés, a helyi keringés, a csont-, energia-, idegszöveti anyagcsere javítása, szabadgyökfogó, antioxidáns,

A C-vitamin daganatos betegségek esetén úgy hat, hogy a szervezetben vassal és más fémekkel reakcióba lép, miközben hidrogén peroxid képződik és ez a sejtekben megfelelően nagy mennyisége esetén károsítja a daganatsejtek DNS-ét és mitokondriális energia rendszerét, ezzel elpusztítva a daganatsejteket. Természetesen a szervezet biológiája szintjén működik az is, hogy a megnövekedett C-vitaminszint javítja az immunvédekezést.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute) oldalán egy összefoglaló értékelés olvasható a nagy dózisú C-vitamin terápiás alkalmazásáról, melyet rendszeresen frissítenek az új vizsgálatok eredményeivel. Mint megtudhatjuk 1970 óta vizsgálják a C-vitamin terápiás lehetőségeit és azóta számtalan laboratóriumi és humán (emberkísérletes) eredményt publikáltak. A nagy dózisú C-vitamin szövettenyészeteken és állatkísérletekben egyértelműen daganatellenes hatást mutat, csökkenti a sejtszaporodást prosztata, máj, hasi, hasnyálmirigy, vastagbél, idegi (neuroblasztóma) és egyéb daganatok esetén. Azt is kimutatták, hogy a nagy dózisú C-vitamin növeli a daganatsejtek érzékenységét kemoterápiás szerek és sugárterápia alkalmazására, így azok nagyobb hatásfokkal képesek kezelni a betegséget. Ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a két kezelési mód (nagy dózisú C-vitamin és a kemoterápia) egymás hatását gyengítheti is, amennyiben egyszerre alkalmazzák azokat. Ezért tanácsos a nagy dózisú C vitamint több nap különbséggel alkalmazni, hiszen a nagy mennyiségben beadott C-vitamin 4-6 óra alatt a kiürülés révén jelentősen csökken a szervezetben.

Emberkísérletekről szóló közlemények száma lényegesen kevesebb, mint a laboratóriumi kísérletek száma. A vizsgálatokban alkalmanként 10-100 g C vitamint alkalmaztak infúziós formában és kimutatták, hogy az infúziós kezelés lényegesen jobb hatású, mint a szájon keresztül szedett C-vitamin. Megjegyzem nem is lehet ekkora dózist szájon keresztül büntetlenül beszedni, hiszen hasmenést okoz és a felszívódása időnként kevesebb, mint 10%. Azt is leírják, hogy 1,5 g/testsúlykilogram dózisnál sem okoz semmilyen károsodást a C-vitamin, vagyis teljesen ártalmatlan szer, néhány ellenjavallatát azonban orvosnak ismernie kell (glukóz-6-foszfát dehidrogenáz hiány, vesebetegségek, vagy vesekő bizonyos formái). A legtöbb vizsgálat során heti 2-3x 10-30 g C vitamint alkalmaztak és sok vizsgálat esetén kombinálták a kezelést ún. ortomolekuláris szerekkel (további természetes anyagok) vagy kemoterápiás szerekkel. Több vizsgálatban is kimutatták, hogy a C-vitamin növeli a daganatsejtek kemoterápiás szerek iránti érzékenységét és csökkenti a kemoterápia kezelések mellékhatásait.

StockSnap_WGDEFUYVCJ

Korai vizsgálatokban (70-es években) százas páciensszámon igazolták, hogy vénás a C-vitamin kezelésbe részesültek túlélése több mint 300 nappal volt több, más értékelés szerint négyszer nagyobb volt, mint mint azoké, akik ilyen kezelést nem kaptak, de ezeket a kezelési eredményeket későbbi vizsgálatokban nem tudták megismételni. Igaz az eredeti vizsgálatokat vénás alkalmazással, a cáfolatot pedig szájon keresztüli alkalmazással végezték. Azt is tudjuk, hogy a végző Linus Pauling a C vitaminnal kapcsolatos felfedezéseiért kétszer Nobel díjat kapott, míg az azt cáfolni igyekvő kutatókat közel sem jegyzik ilyen magas szinten.

Több vizsgálati eredmény, (másik eredmény is) igazolja viszont, hogy a nagy dózisú C-vitamin infúzióval kezeltek életminősége lényegesen jobb volt és a kemoterápia mellékhatásai jelentősen csökkentek.

Vitaminpótlás manapság

Tudjuk azt is, hogy egyre nagyobb a népszerűsége a vitamininfúzóknak, vitamininjekcióknak a világban. A vitamininfúziók „egészségeseken” való alkalmazása Amerikából indult, elsősorban a C-vitamin vénás alkalmazásával, majd német nyelvterületen terjedt el elsősorban Európában. Celebek, mint Rihanna, Rita Ora, Simon Cowel, Madonna, de német politikusok rendszeresen járnak vitamininfúziókra. De Magyarországon is számtalan ismert sportoló (focista, vízilabdázó, kajakos, röplabdázó stb.) megfordul a rendelőnkben a fittsége javítása érdekében infúziós vitaminkúra miatt. Nem feltétlenül azért, hogy sportteljesítményük javuljon, hanem hogy pl. a közeledő légúti betegséget, influenzát elkerüljék, mert ez jelentősen korlátozná a sportteljesítményüket is. Erre a kétkedők azt mondják, hogy felesleges, mégis nem vitatható, hogy a vitamin semmiképp nem felesleges a testben, a fertőzések elkerülésében, a vitamininfúzió hatékony módja a bejuttatásnak és semmilyen kára nem ismert, hiszen természetes anyagokról van szó, túladagolás nem fordulhat elő. Tudomásul kell venni tehát, hogy a tudományos evidenciáknak megvannak a határai. Nem lehet minden apró tettünk evidenciáit igazoltan látni, nem lehet meghatározni, hogy mindenki az evidenciák szerinti ételeket fogyassza, életmódot élje, aszerint gondolkodjon és beszéljen. Ráadásul seregnyi ok miatt ezek a dolgok nem is vizsgálhatók. Tudomásul kell venni, hogy a vitaminpótlás, ezen belül a vitamininfúziók egyenlőre a páciens és az orvos szabad döntéséhez, szabad életéhez tartozik, mint ahogyan az elhízás, vagy a rendszeres böjtkúra, a predán vagy a vegán étrend, vagy a dohányzás folytatása, vagy abbahagyása is, amelyek nem kevésbé erőteljes beavatkozások a szervezet életébe, mégsem kényszerítik az orvost, hogy erőszakoskodjon a tudomány az élettől nagyon elmaradott ismereteinek fényében.

foodiesfeed.com_salad-with-olives

Én magam mindenkit csak biztatni tudok a vitaminok és ásványok kúraszerű és korszerű alkalmazására, mert ezek kétségtelenül csökkenthetik az antibiotikum, a kortizon, vagy fájdalomcsillapító felhasználást, vagyis a gyulladással és fájdalommal járó betegségek kialakulását, növelik a megbetegedett szervezet esélyeit a gyógyulásra. Nem lehet skizofrén módon azt tanítani és állítani a lakosságnak és az orvosoknak is egyetemeinken, hogy a vitaminok nélkül nincs egészség, a vitaminhiány betegséget okoz, a vitaminok semmivel nem pótolhatók, majd ha ezt valaki pótolja, akkor azt állítani, hogy nincs rá evidencia, hogy egyáltalán szükséges és hatásos. A tudomány ebben a kérdésben messze elmarad az életünktől. Ez az a kategória, amiben fanatikus tudományhívők azt állítják, hogy meg kell várni, amíg a tudomány megmondja mit kell egyek, hogy elkerüljem a bajt, én pedig azt mondom, hogy ennyi időm nincs már ebben az életben és a tudomány dolga nem az, hogy az életem minden apró területét szabályozza. Néha a tudománynak is meg kell tanítani a határait és a korlátait, nem csak a tudományos eredményeket figyelmen kívül hagyóknak.

Dr.Tamasi portré

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?