Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

VLCD diéták (Very Low Calorie Diets)

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-03-01 kommentek : (2)

VLCD diéták (Very Low Calory Diets) vagyis a nagyon alacsony kalóriatartalmú diéták nagyon hatékonyak, nagyon egészségesek és nagyon kevéssé ismertek Magyarországon. 

Elsősorban fogyásra, másodsorban, salaktalanításra alkalmas étrendek. A VLCD diéták nem egyszerűen csak bármilyen étel kisebb mennyiségben, hanem speciális formulák szerint összeállított főként folyékony élelmiszerek, shakek, juice-ok, levesek, tejek. A darabos élelmiszer, lehet nyers zöldség, nyers gyümölcs, esetleg gyümölcs és zöldség szeletek fogyasztását jelentheti. A VLCD diéták orvosi javaslatot és ellenőrzést igényelnek.

salak13

A VLCD diéták maximum 800 kalóriát tartalmaznak naponta. A VLCD nem egyszerűen egy valamilyen csodapor étkezés helyetti fogyasztását jelenti. Főzni vagy konyhában készíteni kell a diéta során, hogy a napi menü kívánatos, kellemes és minden vágyat kielégítő legyen. A VLCD a legintenzívebb diéták egyike, mellyel rövid idő alatt a legtöbbet lehet fogyni. Jó arra is, hogy hosszabb testsúly csökkentő program induló súlycsökkenését hozzuk létre vele.

A VLCD diéták többnyire rövidebb időre, max 12 hétre ajánlottak. Legismertebb és leghatékonyabb kúráinak egyike a Buchiger- féle léböjt, melyet többnyire 3-6 hétig végzünk. Megfelelően tudatosan és szakszerűen összeállított diéta esetén hosszabb ideig is végezhető. Van egy páciensem, aki több mint egy éve böjtöl egy speciális, összeállítással és rendszeres infúziókkal. Eddig több mint 70 kg-ot fogyott. Még 7 kg-ot szeretne fogyni. Teljesen jól érzi magát, minden laborértéke és vizsgálati eredményei kiválóak, vércsepp analízisében a lerakódások teljesen eltűntek, teljesítőképessége összehasonlíthatatlanul jobb, mint előtte, Hashimotó betegsége szinte teljesen eltűnt. Ez utóbbiból következtethetünk, hogy az efféle diéták gyulladáscsökkentő, akár autoimmun betegségeket csökkentő hatással is rendelkeznek.

A VLCD nem javasolt gyerekeknek 14 év alatt. Betegségek esetén mindenképp orvosi felügyelet szükséges. Nem javasolt műtétek után, felépülés alatt, súlyos pszichiátriai betegség esetén, krónikusan legyöngült szervezet esetén.

A VLCD diétákat egy follow up program kell kövesse, mert ha az illető az életmódját, étkezési szokásait nem változtatja meg, akkor a súly visszatérésének veszélye elég nagy. Ezért javasolt egy hosszú távú étkezési program összeállítása, betanulása, begyakorlása.

salak11

VLCD diétáknak szakszerűen végezve nincs veszélyük. A mozgásprogram kivédi az epekőképződést, az izom leépülését, az anyagcsere túlzott lelassulását. A rendszeres széklet elérése nagyon fontos, ennek módja többnyire valamilyen hashajtó, vagy a kolonhidroterápia mellett lehetséges.

A VLCD diétákban messzire kerülni kell a jelentős energiatartalmú élelmiszereket, mint cukor, olaj, zsír, gabona és gabonaliszt, valamint valamennyi állati terméket. Ezeknek semmi keresni valója a VLCD diétában. Helyes, ha a bevitt élelmiszerek többségét folyadék formájában visszük be: juice, turmix, shake, tea. A rágásra elsősorban a nyers zöldségek és alacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcsök alkalmasak. Nem fogyaszthatók tehát a túl édes gyümölcsök sem.

A sitemon a következő diéták tekinthetők VLCD diétának: Buchinger féle léböjt, Módosított Mayr kúra, Leveskúra, Gyümölcsdiéta.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Hevér Józsefné 3 óra ago
2015-03-06

Nagyon jó lenne, ha itt Kiskunfélegyházán, vagy Kecskeméten is lenne ilyen előadás!!!

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 2 óra ago
2015-03-11

Rajtam nem múlna, ha bárki meghív és megszervezi az előadásra a közönséget, akkor szívesen elmegyek! Mivel nem rég óta élek újra idehaza, ezért ilyen lehetőségek felkutatásával eddig nem foglalkoztam. Üdvözlettel Tamasi dr.

Vélemény, hozzászólás?