Budapesti, kecskeméti rendelő: +36-20-361-9530

Itt az ideje változtatni az orvostudomány szemléletén

Nyomtatás Szerző : dátum : 2017-05-11 kommentek : (0)

Tudományos konferencia a vegán táplálkozásról

Az  amerikai Táplálkozási és Dietétikai Akadémia (Academy of Nutrition and Dietetics (AND, előzetesen American Dietetic Association)), egy több mint 70.000 táplálkozási tanácsadó és kutató, egészségügyi dolgozó, orvos által alkotott testület a vegán-vegetárius étkezési formát minden életkor és életfázis számára egészségesnek tartja.

„Az Academy of Nutrition and Dietetics véleménye, hogy a jól tervezett vegetárius táplálkozási forma, beleértve a szigorúan vegetárius vagy vegán étkezési módokat is egészséges, tápanyagokat tekintve jó hatású, a betegségek megelőzésében és bizonyos betegségek kezelésében előnyös. A jól összeállított vegetárius táplálkozás valamennyi életkorban, beleértve a terhességet, szoptatást, csecsemőkort, gyerekkort, ifjúkort, időskort, valamint a sportolókat is megfelelő.”

Mint ismeretes, a vegán és vegetárius táplálkozásról a hazai táplálkozástudomány és dietétika szemlélete hosszú évtizedeken keresztül negatív volt. 25 évvel ezelőtt rendeztem az első konferenciát a témában az akkori vezető táplálkozástudományi szakemberekkel Kecskeméten, de akkor a maximális tolerancia addig terjedt a hívatalos dietétika és táplálkozástudomány részéről, hogy az egészséges felnőtt embereknek, akik nem terhesek, nem szoptatnak, nem túl idősek, na nekik elfogadható a tejterméket is tartalmazó vegetárius étkezés. Ma a trend megfordult. Ma már tudjuk, hogy vezető amerikai és európai szakemberek egyre inkább beállnak amögé a mozgalom mögé, amely szerint a jövő táplálkozása a vegán étkezés, valamint annál egészségesebb a társadalom és az egyén minél nagyobb százalékban közelít a vegán életmódhoz. Gombamód szaporodnak azok a szakmai fórumok, közlemények, melyek a növényi alapú táplálkozás előnyösségéről, veszélytelenségéről beszélnek. Környezetvédők, egészségvédők, gazdasági szakemberek egyre inkább felismerik az állattartás, különösen a nagyüzemi állattartás kártételét és ezért szükséges, hogy a nagyközönségen túl az orvosok, dietétikusok, védőnők és más egészségyi szakemberek is egyre mélyebben ismerjék meg a téma információit. Szeretnénk, ha Magyarországon is megindulna egy tudományos eszmecsere a növényi alapú táplálkozásról, szeretnénk, ha egybehívhatnánk mindazokat, akik kellő információkkal és tapasztalatokkal rendelkeznek ennek a szemléleti megújulásnak a kivitelezéséhez. Az idei konferenciát a jövő évi nagyobb volumenű rendezvény próbájának tekintjük.

A konferencia 2017.augusztus 26-án kerül megrendezésre a két évtizede sikeres Vegetárius Fesztivál keretén belül. Az előzetes program itt olvasható. Lehetőség van 10 perces tudományos előadások bejelentésére 2017. június 15-ig ennek a formulának a kitöltésével. A rendezvényen bárki részt vehet, de a rendezvény részvételi díjhoz kötött.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?

öt + tizenegy =