Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

A testsúlyom szeretném csökkenteni, de hogy?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2020-04-29 kommentek : (1)

Kedves Doktor Úr!

Annyi mindent próbáltam már, de a súlyom csak növekszik. 20-25 kg felesleg van rajtam, végtagjaim vizesednek, különösen nap végére. Homályosan látok, hasam puffad, folyton fáradt vagyok. BMI-m 27,6, testzsírszázalékom 38,3%. Annyiféle szert, port ajánlanak, mit gondol, mivel próbálkozzak még?

Kedves Hölgyem!

Nincs jó tapasztalatom a porok, szerek szedésével. Amikor az emberek meg akarnak szabadulni súlyfeleslegüktől, akkor nem még valamit többet kell enni, hanem épp kevesebbet. A 20-25 kg leadása kb. egyéves program, folyamatos kontroll alatt.

Szükség van orvosi vizsgálatra, laboreredményekre, különösen a pajzsmirigy-, valamint a növekedési hormon és a mellékvesehormonok, valamint gyulladásfaktorok vizsgálatára. Ha ezekkel minden rendben, akkor indulhat a diéta, ami bizonyosan 1‒6 hetes léböjtök meghatározott időközönként való ismételgetése, a közte levő időkben pedig valamilyen növényi alapú (tehát vegán) étrend. Az ilyen diétákat váltogatni szoktam, hogy ne legyen unalmas. Ha mégis szed közben valamit, akkor elsősorban csak ásványianyag-készítmény és enyhén bázikus por legyen, de semmilyen tápanyagot ne tartalmazzon, különösen ne fehérjét.

Ez azért fontos, mert a fehérje konzerválja a bélben a rothasztó flórát, és azok kiválasztott anyagai révén csökkenthetik a súlycsökkentés ütemét. Ma már tudjuk, hogy az egy családban való gyakori elhízottság nem családi sorscsapás, és nem is csupán a közös konyha eredménye, hanem amiatt van, hogy a családtagok ugyanazzal a súlygyarapodást segítő baktériumtömeggel megfertőzik egymást, és ez a flóra nehezíti közös súlyproblémájukat.

Léböjt

Mint ismert, az ambuláns léböjtkúrát orvosi vezetéssel tanácsos végezni, különösen akkor, ha rendszeresen gyógyszert kell szedni, hiszen ezeket a gyógyszereket a böjt alatt többnyire csökkenteni kell, illetve néha teljesen elhagyni. A végtagvizesedés kb. egy hét böjt után megszűnik majd, csakúgy, mint a hasi puffadás. A léböjt alatt az ember nem eszik, csupán iszik: vizet, teát, frissen préselt leveket, lészerű zöldséglevest és esetleg gabonanyákot vagy tejet. Ez oktatást igényel, ami miatt ugyancsak nem nélkülözhető a rendszeres kapcsolattartás. Javulhat a látása, de a fittsége mindenképp. Sajnos nőknél a fogyás a hormonális egyensúly miatt lassabban megy, mint a férfiaknál.

Növényi étrend

A böjt alatt eltarthat úgy akár 6 hétig a 8-10 kg ledása. De ez rendben van, ezután jön a növényi diéta, majd kb. 2-3 hónap múlva a folyamatot ismételni kell, vagy más diétás programot szükséges a változatosság érdekében beiktatni (nyers étrend vagy gyümölcsdiéta, krumplidiéta stb.).

Szükség lehet L-carnitin, króm és cink, valamint alkalikus por szedésére, esetleg gyógytea fogyasztására (kökényvirág, nyírfalevél, hibiszkuszvirág, bodzavirág).

Mozgás

Feltétlenül szükség van mozgásprogramra, ami napi fél-egy óra állóképességi mozgás, de eleinte nagyon kíméletesen kell mozgatni a „berozsdált” testet. Jót tehet közben az akupunktúra, a kolon-hidroterápia és bizonyos masszázsok. A böjt után helyezzen hangsúlyt a diéta következetes tartására, mert különben a lendület elvész, a programja relatívvá válik, a mindennapok prioritásai között elvész a program, és ezzel elvész minden energiája, pénze, amit annak elkezdésébe invesztált. Pedig egy év múlva sikeresen, csinosan érdemes befejeznie a programot.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Urbán Valéria 7 óra ago
2023-11-04

Kedves Doktorúr!
Érdeklődöm, hogy kit ajánl Budapesten, van-e nagyon jó funkcionális medicinát v. integratív medicinát gyakorló orvost, aki folyamatosan képezi magát és az okokat igyekszik kezelni? Nekem most a legszembetűnőbb tünetem a pajzsmirigy megnagyobbodás (strúma nodosa a diagnózis)
Köszönöm!

Válasz

Vélemény, hozzászólás?