Elkészítési idő: 10 perc + 20 perc párolási idő
Hozzávalók:
- 500 g sárgarépa
- 50 g újhagyma
- 4 g fokhagyma
- 1 tk pirospaprika
- ½ kk curry
- 2 db babérlevél
- 1 tk Himalája só
- 300 ml tisztított víz
- 1 ek bio extra szűz hidegen sajtolt olívaolaj
- ½ csokor petrezselyem
A sárgarépát megmossuk, meghámozzuk, majd karikára vágjuk. Beletesszük egy edénybe, hozzáadjuk a megpucolt és karikára vágott újhagymát, a lereszelt fokhagymát, pirospaprikát, a curryt, a babérleveleket és a sót, majd felöntjük a vízzel. Fedő alatt 20 percig pároljuk.
Miután elkészült a sárgarépa kivesszük belőle a babérleveleket, és egy edénybe leöntjük róla a levét. A sárgarépához hozzáadunk egy evőkanál levet és olívaolajat, végül botmixerrel krémesre turmixoljuk. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.
Tipp: A sárgarépa megmaradt főzőlevét, használjuk mártogatónak gluténmentes kenyérhez.
A sárgarépa az antioxidáns béta-karotin leggazdagabb forrása. A béta-karotin véd a szabad gyökökkel szemben. A sárgarépa jó B1-, C- és E-vitamin forrás. A sárgarépa megszünteti az emésztési zavarokat. A sárgarépa főzve táplálóbb mint nyersen. Nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz.
Marton Melinda receptje
www.testtudatos-taplalkozas.hu