Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Mit nem mutat meg a hőkamera?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-09-30 kommentek : (2)

Amerikában az emlőrák előszűrésére is használják a hőkamerát, itthon kevéssé terjedt el az orvosi alkalmazása. Pedig a testünk által kibocsátott hőből, illetve a színes hőtérképről a szervezetünk működésének zavarai már nagyon korán észrevehetők.

Az első hőkamerát a NASA fejlesztette ki, hadiipari célokra, az ötvenes években. Azóta számos területen elterjedt a használata: hőkamerával mérik fel az épületek hőkibocsátását, a reptereken pedig járványok idején nagy érzékenységű hőkamerákkal szűrik ki a lázas betegeket. A 70-es-80-as évektől orvosi célokra is használják a műszert, de Magyarországra csak a kétezres években kerültek be az első hőkamerák, ezért az orvosi alkalmazás nálunk még nem vált hivatalossá. Elsősorban orvos-természetgyógyászok végeznek ilyen állapotfelmérést, kb. 10-20 ezer forintért – az Országos Egészségpénztár egyelőre nem támogatja ezt az eljárást.

Sokatmondó fénykép

ttfej2

A hőkamerás állapotfelmérés során gyakorlatilag lefényképezik az egész testet, több irányból. Persze ilyenkor nem hagyományos fénykép készül. A kamera a szemmel nem látható, infravörös sugarakat örökíti meg. A testünk ugyanis folyamatosan hőt bocsát ki, olyan frekvencián, ami az infravörös tartományba esik. – A bőrfelszín hőmérsékletváltozását méri a kamera, ami összefügghet belső folyamatokkal: a hőmérséklet-emelkedés valamilyen „túlműködés” következménye, a hőmérséklet-csökkenés pedig „alulműködésre” utal. Ezeknek a folyamatoknak a helyére lehet következtetni a hőtérképből, viszont a mértéküket, illetve a pontos jellegüket ebből nem lehet meghatározni, ezért pontos orvosi diagnózist nem tudunk adni – mondja dr. Orovica Anna radiológus és gyermekgyógyász szakorvos, aki maga is végez hőkamerás állapotfelmérést.

termo2

A hőkamera már akkor is jelezheti az elváltozásokat, amikor még tüneteink sincsenek, hiszen a műszer nagyon érzékeny: század Celsius-foknyi eltéréseket is kimutat. – Ha bárhol a szervezetben megjelenik valamilyen hőeltérés, akkor annak mindenképpen oka van – mondja dr. Orovica Anna. – Ezeknek nem feltétlenül van orvosi értelemben vett jelentőségük, de ha már ott van az eltérés, akkor arról beszélnünk kell, mert az valamit jelez – ez lehet a szúnyogcsípéstől kezdve a daganatig bármi. A probléma súlyosságát a páciens kikérdezésével határozzuk meg. A beteg elmondja, volt-e, van-e panasza, ami az adott szervvel összefüggésbe hozható. Ha nem, akkor valószínűleg még kifejlődőben van a betegség, és a szervezet öngyógyító mechanizmusai révén akár magától is meggyógyulhat. Viszont ha a hőtérkép kimutatja, hol van a probléma, akkor vizsgálat utáni konzultáción meg tudjuk mondani a páciensnek, mire figyeljen oda, hogy a betegség ne alakuljon ki.

Miről ad információt?

A hőkamera minden bőrfelszínen megjelenő hőeltérést jelez, de nem minden betegség okoz a bőrfelszínen hőmérséklet-változást. Így tehát az is előfordulhat, hogy az állapotfelmérés nem mutat ki egy jelenlévő kóros folyamatot. Vannak azonban olyan zavarok, amelyeknek a felderítésére különösen alkalmas ez a módszer. Megállapítható vele például, hogy hol van gyulladásos góc a szervezetben. Ismeretlen eredetű – például mozgásszervi – fájdalmak eredetére is fény derülhet ezzel a vizsgálattal. – Nagyon korán lehet látni az izmok és az ízületek különböző megterheléseit vagy gyulladásait. Azt is meg tudjuk mondani a betegnek, hogy idegi, reumatológiai vagy más eredetű lehet-e a fájdalma, így a megfelelő szakorvoshoz tudjuk irányítani. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a páciensek már régóta járnak orvoshoz a panaszukkal, és nem használnak nekik a felírt gyulladáscsökkentők. Ilyenkor sokszor kiderül, hogy egészen más eredetű a problémájuk, mint amivel kezelték őket – magyarázza a radiológus.

Minél közelebb van egy szerv a bőrfelszínhez, a hőkamera annál pontosabb információt tud adni róla. Amerikában már bevett gyakorlat, hogy a mellrák előszűrésénél hőkamerát használnak, és csak ezt követően végzik el a mammográfiát – ha szükséges. A hőkamera egyik legnagyobb előnye, hogy nem jár semmiféle sugárterheléssel, ezért 35 év alatti nők is bármikor ellenőriztethetik így a mellük állapotát. – Emellett nagyon sok információt kapunk a gyomor-és bélrendszerről, valamint a keringési szervek, az artériák és a vénák állapotáról. Az agyról, a szívről és a tüdőről viszont nem tájékoztat ez a módszer – teszi hozzá dr. Orovica Anna.

Működést jelez, nem állapotot

termo3

A hőkamerás állapotfelmérés alapvetően különbözik minden más orvosi képalkotó eljárástól – a röntgentől, ultrahangtól, CT-től, MR-től vagy épp a mammográfiától. – A legfőbb különbség, hogy az előbbi egy élettani vizsgálat. A hőkamerás felvételen a szervezetben zajló folyamatok következményét látjuk. Ezzel szemben az összes hagyományos radiológiai diagnosztika egy statikus képet ad: megmutatja, hol van az adott szerv, milyen vastag a fala stb., tehát a szerkezeti eltéréseket tudja kimutatni. A hőkamerával viszont azt látjuk, hogyan működik a szerv – magyarázza a radiológus. Éppen ezért az egyik képalkotó eljárás nem helyettesíti a másikat, viszont nagyon jól kiegészítik egymást.

A hőtérképen látszódhat olyan működési zavar is, ami még nem okoz sem panaszokat, sem szervi elváltozást. – Például a stressz okozta gyomorsav-túltermelést látjuk a hőkamerával, de bármilyen más hagyományos módszerrel – gyomortükrözéssel, röntgennel, ultrahanggal vagy CT-vel nem tudnánk kimutatni semmiféle kóros eltérést, hiszen a gyomorfal nem vastagabb, nem látnánk gyulladást és felmaródásokat – mondja dr. Orovica Anna.

Ugyanakkor tudni kell, hogy a hőkamerás állapotfelmérés nem pusztán a felvétel rögzítéséből áll. Legalább olyan fontos része a konzultáció és az életmód-tanácsadás. Ezért nem mindegy, milyen szakemberhez fordulunk. A legjobb, ha egészségügyi szakember végzi a hőkamerás vizsgálatot, hiszen ő ismeri a képen látható folyamatok anatómiai és kórélettani hátterét, és meg tudja mondani, milyen szakorvoshoz kell fordulnunk a panaszunkkal, vagy hogyan változtassunk az életmódunkon, hogy a problémánk megszűnjön.

Szerző: Zádrovich Aliz

Forrás: a házipatika.com engedélyével

eredeti cikk:  itt található

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Kis Maria 9 óra ago
2014-07-21

Kedves Holgyem, Uram!
 
Szeretnem megtudni, hogy Onoknel mennyibe kerul egy hokameras vizsgalat?
 
Koszonettel es udvozlettel:
Kis Maria

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 8 óra ago
2014-08-15

Kedves Hölgyem!
A vizsgálat 25.000 Ft, amikor először találkozom valakivel. KÉrem, hogy jó előre kérjen időpontot, mert a kamerát csak akkor szállítom, ha szükségem van rá. ÜDv Tamasi dr.

Vélemény, hozzászólás?