Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Orvos válaszol rovat: Savanykás a szájízem

Nyomtatás Szerző : dátum : 2019-09-08 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr!

A legfőbb panaszom a reggel ébredéskor és evés után jelentkező savanykás – de nem maró – szájíz, ami rövidebb időszakokra elmúlik, majd újra jön. Indokolatlanul köhögök is. Székletproblémáim is vannak, hol hasmenés, hol székrekedés. Orvosom szerint refluxos vagyok, amit én nem hiszek el, mert normális a súlyom és figyelek az étkezésemre.

 

Kedves Hölgyem!

A távol-keleti orvoslás nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a szájunkban milyen íz jelenik meg. Jellegzetes kóros szájízek az édes, a keserű, ragadós, a savanyú, a fémes. Ezek a keleti orvoslást értő számára vagy a fokozott tüzet, hőséget (máj- és epetúlműködés) vagy az emésztőrendszeri energiák pangását, vagy épp azok elégtelenségét jelentik. Mivel ezek a tünetek jóval a betegségek kialakulása előtt fellépnek, az értő orvos számára ezek remek lehetőséget adnak a bajok időben történő kezelésére. A savanyú szájíz például ételek pangását, vagyis az elégtelen emésztést jelenti a kínai orvoslásban, a halmozódó kaphát, a türelmetlen pszichét az ájurvédában.

Rexluxa lenne?

A mai orvoslás viszont az ilyen eseteket többnyire refluxbetegségnek véli, és a szokásos módon gyomorsavcsökkentőkkel és gyomorsav-közömbösítőkkel, rosszabb esetben antibiotikummal kezeli. Ismeretes ennek káros mellékhatása, hogy felborítja az emésztés folyamatát, lassítja vagy leállítja az emésztést, ettől elromlik a flóra. Tehát a keleti orvoslás értelmében az elégtelen emésztési folyamatok nyilvánvalók, amit a nyugati orvos a gyógyszereivel tovább ront. Lehet, hogy átmenetileg csökkennek a szájban levő panaszok, de ezzel együtt az emésztés egész folyamata szenved kárt.

Az emésztés szabályozása nagyon bonyolult, egymásba kapcsolódó folyamatok láncolatából álló akciósor. Például, ha a gyomorban sok sav termelődik, akkor ez csökkenti a patkóbélben a gasztrin termelését, ami leállítja a gyomorsav-túltermelést, ugyanakkor növeli a szekretintermelést, ami a hasnyálmirigy bikarbonáttermelését fokozza, és így a vékonybélben a gyomorsav gyorsan közömbösíthető, ezzel együtt a vékonybél zsír-, fehérje- és szénhidrátbontó enzimjei képesek lesznek emésztő hatásukat kifejteni. Ha ebbe a láncolatba belenyúlunk gyógyszerekkel, akkor egyik folyamat leállítja a másikat, és a végén rosszul emésztett étel halad végig a bélcsatornán, és közben olyan kórokozó baktériumok jelennek meg, amelyek ebben a rosszul emésztett közegben érzik jól magukat.

Hasi panaszok, hasi problémák

Ráadásul önnek nem is típusosan refluxos panaszai vannak, hiszen nem savat érez a torkában, szájában, hanem savanykás ízt, és ezt határozottan meg kell különböztetni a refluxbetegségtől, amikor nem kellően záródó gyomorbejáraton keresztül sav kerül a nyelőcsőbe és a gyomorba. Ez a mai hozzáállás másik típusos hibája: a hasi panaszok jó részére egyszerűen ráfogják, hogy az refluxbetegség, holott az emésztőrendszer normális működése számtalan módon felborulhat, a szájban számtalan ízt érezhetünk, köhöghetünk ezernyi más okból.

Böjtölés és további teendők

Javaslom, hogy tartson néhány nap böjtöt, majd minden héten legalább egy reggelit hagyjon ki, ez segíti a salakanyagok ürülését, a flóra normalizálódását. Kerülje a savanyú (keleti orvoslás szerinti savanyú) ételeket, mint alkohol, alma nyersen és főve, ecetes ételek, sajtok, de kerülendők az édességek is.

Gyógynövények

Keserű gyógynövények, valamint a menták, meleg és könnyen emészthető, neutrális zöldségételek kellenek, az enyhén csípős fűszerezés javítja a passzázst és az emésztőnedvek elválasztását. Fogyasszon több gyömbért. Jót tesz az enyhe hasi masszázs, a korai vacsora. Ezek jó eséllyel megoldják a panaszát. Ha mégsem tűnik el, akkor alaposabb salaktalanító kúra, pancsakarma-kezelés, akupunktúrás kúra szükséges orvos bevonásával.

 

Forrás: természetgyógyász magazin – Orvos válaszol rovat

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?