Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Orvos válaszol: Sokféle panaszomra nem találtak magyarázatot

Nyomtatás Szerző : dátum : 2020-06-08 kommentek : (0)

Tisztelt Doktor úr!

 

35 éves férfi vagyok, eljutottam oda, hogy így nem élhetem tovább az életem. Két évtizede gerincpanaszaim vannak, ami egyre fokozódó háti merevséget, mozgáskorlátozottságot, háti és bordatáji fájdalmat jelent, különösen zökkenéskor és ugráláskor. Sokféle vizsgálatom volt, de soha nem mondták meg, hogy mi a bajom. Kezelést sem kapok. A CRP-értékem magasabb, gyakran van hasmenésem. A kiropraktőröm felvetette, hogy esetleg autoimmun-betegségem lehet, viszont a speciális laborvizsgálatok mind negatívak. Ha mozgok, akkor kevesebb a panaszom, de összességében a folyamat egyre rosszabb. Ön mit gondol, mit kéne tennem?”

Kedves Uram!

Elmondása alapján számomra valószínű, hogy gyulladásos mozgásszervi betegsége van, mely lehet, hogy nem felel meg a tankönyvek egyes betegségekről alkotott leírásának, tehát még nem Bechterew-kór (SPA) vagy más gerinckörnyéki autoimmun-gyulladás, de a latens gyulladás folyamatosan pusztítja a gerinc rugalmasságát jelentő ízületeket, szalagokat és a gerinc mentén elhelyezkedő izmokat. Ettől egyre merevebb a tartása és egyre szűkül a mozgástere.

A latens gyulladások fontos elemei a krónikus folyamatoknak. Szinte minden autoimmun-, daganatos betegség ilyen latens gyulladásokkal kezdődik. Ezek a gyulladások gyakran nem adnak még semmilyen rutin laboratóriumi jelet, de gondos orvosi vizsgálattal vagy a természetgyógyászat ún. preklinikai vizsgálataival, illetve különleges laborvizsgálatokkal az erre figyelmes szakember számára kideríthetők.

Az ilyen rejtélyes és lopakodó gyulladások esetén is nagyon fontos az étrend azonnali átalakítása, mert a gyulladás nagy valószínűséggel az emésztőrendszeréből indult el, de legalábbis diétával jól befolyásolható. A növényi alapú táplálkozás, az állati eredetű termékek teljes kerülése az alapja a gyulladáscsökkentésnek. Ilyenkor a gyulladás megnyugszik, és a folyamat előrehaladása megáll. Ezt követően lehet a rehabilitációról gondolkodni, vagyis olyan fizioterápiás, mozgásterápiás kezeléseket végezni, amivel a beszűkült mozgás újra bővíthető. Az jó, ha a mozgást, sportot tudja végezni, javaslom, hogy ezt ne hagyja abba, hanem tegye napi rendszerességűvé.

Fontos megítélni azt, hogy a gyulladás valóban megállt-e az étrend és a bevezetett egyéb természetes gyógyító eljárások, gyógyszerek következtében. Ilyen lehet a fizikális orvosi vizsgálatokon túl a CRP (gyulladásra utaló laborvizsgálat) rendszeres mérése, vagy úgynevezett preklinikai vizsgáló módszerek, mint a termovíziós diagnosztika (hőtérkép) rendszeres végzése.

 

Javítani kell a bél nyálkahártyájának állapotát pro- és prebiotikumokkal, gyulladásos biológiai folyamatok megnyugtatását előmozdítani képes növényi enzimekkel, antioxidánsokkal, gyógynövény-eredetű gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal (szalicilátok, flavonoidok). Külsőleg jót tesz a gyulladáscsökkentő hatóanyagok, olajok és krémek bedörzsölése, a finom masszázs. Később a rehabilitáció fázisában a gyógytorna vagy a jógatorna, esetleg a kiropraktika. Ezek a folyamatok nehezen nyugszanak meg, nehezen csökkenthetők a már károsodott szövetek következményes elváltozásai. A diéta haladéktalan bevezetése után mégis remélhető az állapot javulása. Reményét tehát visszanyerheti egy ilyen alapon történő kezeléssor elindításával.

 

Forrás: Orvos válaszol rovat – Természetgyógyász Magazin

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?