Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Fekélyes vastagbélgyulladásom van… – Orvos válaszol

Nyomtatás Szerző : dátum : 2020-07-06 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr!

43 éves vagyok. 16 éves korom óta van fekélyes vastagbélgyulladásom (colitis ulcerosa). Napi kétszer szedek Salasopyrint. Székletem nem hasmenéses, hanem formált, de naponta háromszor van. Főként növényeket eszem, de néha sajt is becsúszik, cukrot alig. Két hónapja felhagytam a húsevéssel. Napi egy szál cigit szívok, viszont rendszeresen sportolok és jógázom. Az a kérdésem, hogy a rossz hasi közérzetem javítható-e bármilyen természetes gyógymóddal?

Kedves Hölgyem!

A vastagbél gyulladásos megbetegedései között többféle alcsoportot ismerünk, olyanokat, mint a colitis ulcerosa, Crohn-betegség és az ún. IBD, valamint az IBS kifejezések. Ezek főként kórszövettani leletek alapján az esetek jelentős részében elkülöníthetők egymástól. A természetes gyógymódok szempontjából nincs jelentős különbség az egyes bélgyulladások között. A colitisek a mai orvoslás álláspontja szerint többnyire ismeretlen eredetűek, bizonyosan közel állnak az autoimmun-betegségekhez, összefügghetnek genetikai tényezőkkel is, és a mai orvoslás nem ismer egyértelmű táplálkozási hatásokat a betegséghez vezető úton.

Tapasztalataim szerint a táplálkozásnak hosszabb távon nagy jelentősége van, de emellett még a bél baktériumflórája, az átélt bélfertőzések és a baktériumok mellett más mikroorganizmusok is befolyásolják. Meg szoktuk határozni a bélflóra összetételét is, hogy felfedjük a kóros törzseket. Kialakulása előtt hosszú ideig különböző tüneteket mutat az emésztőrendszer, hasi panaszok lépnek fel, melyeket többnyire nem vesznek komolyan. Sajnos később a maradéktalan gyógyulás már ritka.

Levele alapján biztos vagyok benne, hogy a gyógyszere mellett növényi alapú táplálkozása, mozgásprogramja nagymértékben javítja az állapotát, és ennek is köszönhető, hogy nincs nyák, vérzés a székletben, és nincs folytonos hasmenése. Javaslom, hogy ezeket semmiképp ne csökkentse, inkább még nagyobb odafigyeléssel végezze!

Amit tudnia kell és fontos!

Tudnia kell: ön lényegesen jobb állapotban van, mint sok más hasonló kórban szenvedő sorstársa, ami persze nem azt jelenti, hogy nem tehetne többet. Nem titkolhatom azt sem, hogy a napi egy szál cigaretta többet árthat, mint véli. A dohányfüst ugyanis a garatban akadálytalanul lehatol a gyomorba is, nem csak a tüdőbe és lentebb a belekbe, de a vérárammal is odajut, ahol a legérzékenyebb nyálkahártyái vannak. Bizonyára tudja, hogy a dohányzó ember ruhája, bőre, lehelete is árulkodik a dohányzásáról, ugyanígy a bél nyálkahártyája, a béltartalom és a vér is hordozza azokat az anyagokat, amelyek irritálják az egyébként is gyulladt vérbő területeket.

Ugyancsak ritkán mérik fel, hogy mennyit képes ártani egy-egy falat tejtermék vagy édesség. Lehet, hogy nem közvetlenül intolerancia vagy allergia miatt, hanem közvetve azáltal, hogy a baktériumflórája rothasztó baktériumokat tartalmazó része nagyobb mértékben szaporodik. Mindenesetre a gyulladás akár két nap alatt képes javulni, ha az étkezését megváltoztatja.

Gyulladást fokozzák

A gyulladást fokozzák a tojás, a tejtermékek, sokszor a glutén, a hús, a szárított gyümölcsök, az alkohol, a kávé, az édességek, a csípős fűszerezés, a popcorn, illetve a zsírban sült ételek. Csillapítólag hatnak a könnyű növényi anyagok, mint a zöld saláták, a párolt zöldségek, a kompótok, a rizs, a krumpli, a könnyű növényi anyagok, de ezeket egyénileg szükséges lehet beállítani.

Mikor kell gyógyszert adni?

Elveim szerint gyógyszert akkor kell adni, amikor az egyszerű diétás, életmódi változtatásokkal vagy természetes gyógymódokkal további javulás már nem érhető el. Vannak hatékony gyógynövények, mint a veronikafű, körömvirág, cickafarkfű, libapimpó, vérontó pimpó, valamint idesorolható a vadsóskamag is, melyek javítják a széklet állagát, csökkentik a gyulladást.

Jó hatás érhető el ha:

Jó hatás érhető el azáltal, ha a kolon-hidroterápia öblítővizébe gyógynövényeket, olajokat, gyógyszereket rakunk, ezt CIST kezelésnek nevezik (colon immunstimulációs terápia). Segíthet a Mayr-féle hasi kezelés és az akupunktúra is. Hogy csupán az általános közérzete javul ettől a programtól, vagy a gyógyszere is csökkenthető, azt az orvosával kell megbeszélni.

 

Üdvözlettel: Dr. Tamasi József

belgyógyász, a természetes gyógymódok szakértője, +36-20-361-9530

 

Forrás: Természetgyógyász Magazin – Orvos válaszol rovat

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?