Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Jó-e az antibiotikum a helicobacterfertőzésre?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2023-10-10 kommentek : (1)

Tisztelt Doktor úr! 21 éves, testsúlyfelesleg nélküli sportos nő vagyok, heti 3-5 alkalommal edzőterembe járok. 16 éves koromban anorexiás lettem, majd abból meggyógyultam. Az utóbbi két-három évben viszont nagyon sokszor kaptam erős antibiotikus kezeléseket a helicobacterfertőzésem miatt, de a kúrák csak néhány hónapig hatnak, majd újrakezdődnek a puffadással, hasi görcsös fájdalommal járó tünetek. Szorulásom is van, hiszen hetente, másfél hetente hashajtókkal van csak székletem. Az állapot nagyon elkeserítő és a gasztroenterológián az antibiotikumokon kívül más segítséget nem kapok.

Kedves Hölgyem, a helicobacterfertőzés a modern világ egyik slágerbetegsége. Sok téveszme kapcsolódik hozzá, akár a modern orvoslás oldaláról is.

Valójában téves az a nézet, hogy egy-egy baktérium vagy vírus okoz betegséget, így az sem igaz, hogy a helicobacter lenne felelős egyedül a gyomorfekélyért vagy a daganatért.

Helyesen a normális baktériumegyensúly felborulása okoz bajt és az teremti meg egy-egy baktérium szaporodásának a lehetőségét. A helicobacter például rendkívül pH-érzékeny, ami azt jelenti, hogy mozgásával arrafelé halad, amerre kevesebb a sav. Ha be tud furakodni a nyálkahártyába, akkor ott vészeli át a nagyon savas környezetet, ha olyan nyálkahártyákra tud jutni, ahol kevesebb a sav, akkor pedig ott telepszik meg. Ebből az következik, hogy ha a gyomor savtermelő képessége sérül, ha olyan ételeket eszünk, amely azt felborítja, ha gyulladásos a gyomor nyálkahártyája és a helicobacter könnyen mélyebbre tud furakodni, ha lúgos baktériumok csökkentik a savasságot, akkor létre is jött a tartós helicobacterfertőzés.

Ezért én

soha nem a baktérium ellen harcolok, nem akarom azt rendkívül erős kombinált antibiotikumokkal elpusztítani, mert azzal sok más kárt okoznék. A célom a bélflóra egyensúlyának a helyreállítása megfelelő növényi étkezéssel, jó emésztőnedvekkel, jó prebiotikumokkal.

A helyreállító folyamat hónapokig tart, több figyelmet igényel, mint az antibiotikum beszedése, de tartósabb és hatékonyabb eredményre vezet. Ha nincs testsúlyfeleslege, akkor böjtöt nem végezhet, pedig ez jó bélflórahelyreállító beavatkozás. Ilyen esetben, ha van némi jóga előismerete, akkor végezze a Shanka praksalayana gyakorlatokat, amivel az egész emésztőrendszert végig tudja mosni (ez „Az orvos válaszol” oldal nem elég terjedelem ennek tárgyalására, de a legegyszerűbb, ha interneten keres olyan videót, ami megtanítja a gyakorlatok végzését), vagy menjen legalább 3-5 kolon-hidroterápiára, esetleg ájurvédikus béltisztító, vagy ha bátrabb, akkor vamana gyomormosó kezelésekre. Gyógynövények közül az indiai bael (Aegle marmelos vagy bengáli birs), a dél-amerikai anamu (Petiveria), de a magyar gyógynövények közül az apró bojtorján (Agrimonia eupatoria) vagy a bojtorján (Arctium lappa) növényeket ajánlom hosszabb kúrákra. A növényi étrend elengedhetetlenül szükséges a normális flóra kialakításához. Jó egészséget kívánok!

Megjelent a Természetgyógyász Magazin 2023 októberi számában.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Balogh klára 2 óra ago
2023-10-11

Üdv.Balogh klára vagyok ,január ota faj a gyomrom februárban volt gyomor tükrözésem kiderült nekem is helibakterium van ,kaptam antibiotikumokat vissza mentem kilégzési tesztre pozitiv lett es ezt ugyan az ujra es es ujra kaptam antibiotikumokat de 3.dik teszt is pozitiv lett, szeptemberben volt ujra tükrozesem varom az eredményt , de mar nem ertem mi a probléma 9.honapja küzdök a gyomor fájdalomal.

Válasz

Vélemény, hozzászólás?