Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Alacsony kalória bevitel daganat gyógyításban

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-08-28 kommentek : (0)

Hogyan gyógyítom a daganatos betegségeket? Természetesen minden olyan eszközt igénybe veszek, vagy alkalmazok, amelyet a mai korszerű onkológia ismer. Ugyanakkor vannak olyan komplementer módszerek, melyek a napi onkológiai gyakorlatban nem ismertek és nagyon hatékonyak. Ilyen például az alacsony kalória bevitelű  diéta terápiás alkalmazása.

Lowcarb diéta melletti tudományos érvek

Nemrég a Blood Journal a kalória csökkentett étrend B sejtes limfómákra kifejtett jó hatásáról írt, melyet egereken bizonyítottak.

„Tudjuk, hogy a felesleges kalóriafelvétel a rák megnövekedett kockázatával jár,  de kevésbé ismert a tudományos irodalomban, hogy a kalória megszorítás és a test anyagcseréje hogyan képes  előidézni a test rákgyógyító válaszát, nyilatkozta a Jean-Ehrland Ricci PhD a nicei French Istitute for Health and Medical Research intézet vezető kutatója. Ha megértjük  az anyagcsere és a test rákra vonatkozó természetes támogató és gátló tényezői közötti hidat, akkor bizonyára előmozdíthatjuk a sikeres terápiát és a különböző ráktipusokban szenvedő betegek túlélését is.”

A kísérletben összesen 24 napon keresztül alkalmazták a 25%-al kevesebb kalóriát tartalmazó étrendet B sejtes limfómával megbetegített egereken és azt találták, hogy az átlagos étrendhez képest azok az egerek, melyek a diétát és egy rák elleni gyógyszerti is kaptak (ABT-737) a legjobban reagáltak a kezelésre.

Egy másik nem rég megjelent tudományos publikációban Caso J. és észak karolinai kutatócsoportja azt derítette fel egerekben, hogy a 20%-os kalóriacsökkentés csökkentette a prosztata daganat növekedésének ütemét.

mellvizsgálat

Aztán egy harmadik az American Journal of Epidemiology-ban Teresa T.Fung és munkatársai által megjelentetett tudományos összefoglaló is arról beszél, hogy a magas százalékban növényi anyagokat tartalmazó diéták csökkentik az ún. ösztrogén negatív melldaganatok előfordulását. Ez a melldaganat féleség a nagyobb mértékben agresszív rák, ezért a diéta alkalmazása jó esélynek tűnik a daganat kezelésében, állapítják meg a szerzők.

Szendi Gábor a témáról

Szendi Gábor ismeretterjesztő könyveiben részletesen foglalkozik az alacsony kalória bevitel hasznával, de sajnos az egyébként semmivel nem indokolható túlzott húsfogyasztást propagáló paleolit diéta érdekében teszi ezt, bár az alacsony kalóriatartalmú diéta nem jelenti, hogy a kieső szénhidrátot állati fehérjével kellene pótolni.  Szendi Gábor hívatkozik a következő irodalmi adatokra:

A bécsi demográfus professzor Wolfgang Lutz a „The colonisation of Europe and our western diseases című könyvében 36 mellrákosról számol be, akik nem vettek igénybe az operáció után semmilyen kemo- és sugárterápiát, csupán lowcarb-diétát és mindannyian tökéletesen meggyógyultak.

A Framingham vizsgálatban a 45 éves kortól kezdődő fogyás 60%-os kockázatcsökkenéssel járt.

A Iowa Women’s Health Study 15 éves követéses vizsgálatában 1987 mellrákos esetet vizsgáltak és bizonyították, hogy a testsúly tartása, vagy csökkentése jelentősen (50-60%-al) csökkentette a mellrák kockázatát.

Szendi Gábor azt is részletesen taglalja, hogy az elhízás, a magas vércukor, a magas inzulin és a magas inzulinhoz hasonló növekedési faktor (IGF) szintje valamint az inzulin receptorok száma szoros kapcsolatban van a melldaganat és egyáltalán a daganatos folyamatok fejlődésével. Ezek a faktorok egyértelműen a magas szénhidrát tartalmú ételek fogyasztásával, illetve az elhízás folyamatában növekednek.

[box]Összefoglalás[/box]

Összességében elmondható, hogy a daganatok fejlődését minden feleslegben bevitt kalória növeli, a növényi (de nem gabona) alapú étrend pedig csökkenti.  Növeli a cukrozott élelmiszerek, a fehér és teljes őrletű gabonafélék fogyasztása, a hús, zsíradékok és olajok fogyasztása. Csökkenti a zöldségek, gyümölcsök, magvak, gombák, hüvelyesek fogyasztása. Ezért az efféle daganatok gyógyításában és megelőzésében is a növényi – vegán –  étrend bevezetése alapvető fontosságú. Semmi nem támasztja alá, hogy a húst tartalmazó, vagy a húst nagy mennyiségben tartalmazó predán valamint a paleolit étrend hasonlóan a vegánhoz csak jó hatással rendelkezne. Tapasztalatom szerint a sok húst tartalmazó paleolit étrenden élő betegek állapota átmeneti javulás után rosszabodásra fordul, mivel a szervezet a húsokból származó salakanyagokkal, valamint a húsra települő bélbaktériumok által termelt toxinokkal telítődik és ez a tünetek újbóli súlyosbodását okozza.

vega étel

Ezért mindenkinek javaslom, hogy törekedjen a testsúlya normalizálására salaktalanító léböjtök, majd vegán – lowcarb étrend bevezetésével. Ez az étrend sok más mellett gyulladáscsökkentő és így a daganatok kialakulásának veszélyét is jelentősen csökkenti.  A technikát illetően részletesebb tájékozódás a Tamasi diéta oldalon.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?